امنیت مسجد محور محلات یا نظمیه کنت فورت اتریشی
ظاهراً تأسیس اولین اداره پلیس یا « نظمیه » ایران به شکل مدرن متمرکز و به تقلید از غرب، به سال۱۲۵۸ شمسی باز می گردد (حدود ۱۴۴ سال پیش)، مسئول تأسیس و مدیریت آن هم « کنت دومونت فورت » اتریشی بوده که به درخواست ناصرالدین شاه در سفر اتریش، به ایران می آید و کار را شروع می کند ( تاریخ مؤسسات تمدنی ایران، محبوبی اردکانی ج۲ص۱۴٠).
به جدّ می توان گفت که یکی از بنیادی ترین تفاوت های نوع هدایت جامعه در اسلام و مدرنیته، در همین کلمه نهفته است : مدیریت متمرکز، که قرین جبر، کم دقتی و پر هزینه بودن است.
اما اسلام عزیز که معتقد به حکومت مردم است (آیه۲۵حدید)، این هدف بنیادین را از طریق روشهای مدیریتی غیرمتمرکز عملیاتی می کند.
فی المثل می توان تأمین امنیت یک شهر را به ده مرکز نیروی انتظامی سپرد، یا آنرا به صد مسجد، به عنوان قلب یک محله واگذار کرد.
در واقع نظام هدایتی پیشرفته اسلام، واحد ها را خُرد و کوچک می کند، آنگاه مدیریت آسانش را به تمامی مردم می دهد.
تجربه بسیار بسیار گرانقدری که در تاسیس کمیته های انقلاب اسلامی داشتیم، آنهم دقیقا یک روز بعد از پیروزی انقلاب!
تأمین امنیت در قالب خُرد، محله ای و به محوریت مساجد، چند خاصیت بسیار مهم دارد:
۱. به دلیل کوچکی واحد مدیریت، دقت و سرعت کار بالا می رود
۲. اعضای هر محله، مسئول تامین امنیت خودشانند، به همین دلیل تعهد بسیار بالایی به کار دارند
۳. تامین امنیت بین اعضای محل پخش می شود، به همین دلیل نیاز به استخدام نیروی دائمی ندارید
۴. مدل تامین امنیت محله ای، بستر بسیار مناسبی است برای ضرب کردن شور و نشاط جوانان محل، در تأمین امنیت خود، خانه و ناموسشان و هکذا دهها فایده دیگر.
در واقع تشکیل کمیته به عنوان یکی از شعبه های بسیج، یکی از بارزترین نمونه های مواجهه تمدنی امام (ره)، با ساختارهای متمرکز جبری سازمانی غیر مردمی غربی بود.
مدلی که به هرکجا که صادر شد نجاتش داد : از بسیج مردمی در سوریه، از حشد الشعبی در عراق، از انصارالله در یمن و… .
مدلی که رهبر انقلاب به حق در وصفش فرمودند : « هیچ نظیری در دنیا نداشت و کاملا و صد در صد متکی به اندیشه اسلامی بود ».
جالب تر اینکه در پاسخ به منشأ بسیج می گویند : « امام این پدیده بی نظیر را، از دل کوچه پس کوچه های شهرها و از دل خانه های مردم به وجود آورد (۹۸/۹/۶)
آن معمار فقید نیز در آخرین پیامشان برای تعیین نماینده در کمیته و پس از حدود ده سال تجربه تامین امنیت به محوریت مساجد محله ها می گوید : این نهاد انقلابی، حافظ اسلام و انقلاب گردید، مسلمانان را شاد و دشمنان اسلام و کشور را ذلیل کرد (۶۶/۵/۲۲)
آیا عجیب، مشکوک و غم انگیز نیست؟ مدلی که در کوران سخت ترین مصائب این کشور، انقلاب و اسلام را نجات داده بود، یک سال پس از رحلت حضرت امام منحل و مردم از فواید فراوانش محروم شدند.
مسجد و امنیت، یکی از ارکان نُه گانه خدمات مسجد طراز است که در دوره مسجد و اداره جامعه ⚡️ به آن پرداخته شده، ایضاً لبیکی است به تاکید رهبر معظم انقلاب به استفاده مجدد از تجربه کمیته ها در دهه شصت (۹۸/۹/۶)
بیشتر بخوانید :
⚡️ 🔈 صوت دوره مباحثاتی مسجد و اداره جامعه
همایش ارکان تحول محلات مهدوی مازندران / محلات مهدوی مازندران الگوی شاخص حل نظام مسائل کشور
دیدبان انقلاب
گروه جهادی مطالبه گری و امید آفرینی
Demanding & create hope is our identity
مطالبه گری و امید آفرینی، هویت ما است
MARADA NEWS AGENCY
ارسال دیدگاه
شما باید وارد سایت شوید تا بتوانید نظر دهید.